26 května 2012

Išlské koláčky

Išlské koláčky
Suroviny:
Těsto
  • 420 g hladké mouky
  • 40 g kakaa
  • 140 g moučkového cukru
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 280 g másla
  • Špetka mleté skořice
Náplň
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 PL rybízové zavařeniny
  • 150 g opražených mletých lískových oříšků
  • Špetka vanilky
  • 3 žloutky
  • 2 PL rumu
Poleva
  • 100 g čokolády na vaření
  • 30 - 50 g ztuženého pokrmového tuku (např. Omega)

Postup:
Z mouky, kakaa, cukru, ořechů, skořice a másla vypracujeme hladké těsto a necháme jej v chladu alespoň dvě hodiny odležet. Poté těsto vyválíme na plát i tloušťce asi 2 mm a vykrajujeme kolečka o průměru 4 - 4,5 cm. Kolečka přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme 10 minut při 180°C. Upečená kolečka necháme alespoň den odležet.
Druhý den si připravíme náplň: V kastrůlku zahřejeme rum a rychle vmícháme žloutky. Poté přidáme zavařeninu, cukr, oříšky a vanilku. Směs promícháme a necháme v lednici lehce uležet.
Uleželá kolečka mažeme náplní a slepujeme. Poté slepená kolečka máčíme v čokoládové polevě, kterou si připravíme tak, že ve vodní lázni zahřejeme čokoládu s tukem a dobře promícháme. Kolečka ještě můžeme ozdobit ořechy nebo mandlemi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv článků