26 května 2012

Italské domácí těsto na pizzu

Italské domácí těsto na pizzu
Suroviny:
  • 1 PL moučkového cukru
  • 2 KL sušených kvasnic nebo 15 g čerstvých kvasnic
  • 170 ml vlažné vody
  • 450 g hladké mouky
  • ½ KL jemné mořské soli
  • 3 PL olivového oleje
  • Kukuřičná krupice

Postup:
Do mísy vložíme kvasnice a cukr, dále přimícháme 5 a ½ PL vlažné vody. Tuto směs necháme na teplém místě vzejít. Mezitím si v míse smícháme mouku, sůl, olivový olej a zbytek vody. Nakonec přimícháme vzejitý kvásek. Vypracujeme těsto, které vyndáme na pomoučený vál, kde jej ještě asi 8 minut hněteme. Vzniklé těsto se nesmí lepit a musí být suché na dotek. Z těsta vytvarujeme kouli a dáme ji do velké mísy vymazané olejem. V míse párkrát těsto otočíme, aby se omastilo a nahoře na těstě vykrojíme nožíkem mělký kříž. Misku přikryjeme utěrkou a celé vložíme do mikrotenového sáčku. Takto zabalenou mísu s těstem necháme na vlahém místě 1 - 1,5 hodiny nakynout.
Po vykynutí do těsta bouchneme a tím ho srazíme na původní objem, těsto rozdělíme na dvě části, s každou budeme pracovat zvlášť. Vzniknou dvě pizzy o průměru asi 30 cm.
Práce s 1 částí těsta: Těsto vytlačujeme od středu pomocí zavřené pěsti do tvaru kruhu. Okraje by měli být vyvýšené. Nyní je těsto připravené na přidávání samotných přísad, kombinace můžou být různé. Nezapomeneme ovšem před kladením přísad těsto potřít olejem. Až je pizza připravená do trouby, rychle ji přesuneme na plech poprášený kukuřičnou krupicí, který jsme si nechali v troubě rozehřát. Pizzu pečeme v troubě na nejnižší možné mřížce.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv článků