25 května 2012

Vánočka

Vánočka
Suroviny:
  • 600 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 160 g másla
  • 3 vanilkové cukry
  • 200 g cukru krystal
  • 1 kostka kvasnic
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • 3 žloutky
  • 80 g moučkového cukru nebo 26 ks umělého sladidla
  • Sůl
  • Citrónová kůra
  • Rozinky
  • Mandle

Postup:
Do hrnečku dáme trochu vlažného mléka, KL cukru a zamícháme. Dále přidáme rozdrobené kvasnice a celé poprášíme hladkou moukou. Necháme vzejít. Mezitím dáme do mísy mouku, cukr krystal i moučkový (nebo sladidlo), citrónovou kůru, vejce a rozehřátý tuk. Až kvasnice "naběhnou", přidáme je do mísy k ostatním surovinám. Poté mícháme a postupně přidáváme mléko podle tuhosti těsta. Až je těsto hezky vymíchané, přidáme rozinky a mandle a opět zamícháme. Tu správnou konzistenci má těsto tehdy, kdy se nelepí na mísu. Pokud se lepí, přidejte mouku. Těsto mírně poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo.
Po nakynutí těsto vyklopíme na vál, znovu propracujeme a rozdělíme na 9 stejných dílů. Z těchto dílů vyválíme prameny.
Návod na pletení vánočky(1 pramen = 1 pruh; pruhy si spočítáme zleva doprava: levý krajní pruh, druhý v pořadí, třetí v pořadí, pravý krajní pruh)
Spodní vrstva vánočky: Vezmeme 4 vyválené prameny vedle sebe. Levou rukou přehodíme levý krajní pruh přes druhý v pořadí. Pravou rukou podsuneme pravý krajní pruh pod třetí v pořadí a zároveň jej přehodíme přes druhý v pořadí. Takto pokračujeme až do konce.
Druhé patro vánočky: Pleteme ze tří pramenů jako klasický cop.
Upletené druhé patro opatrně přendáme na spodní patro vánočky.
Třetí patro vánočky: Pleteme ze dvou pramenů.
Do vánočky zapícháme z vrchu špejle, aby nám neklesla. Poté vánočku potřeme žloutkem nebo celým vajíčkem a necháme ji ještě vykynout. Po vykynutí pečeme při stejné teplotě jako buchty (cca 180°C). V průběhu pečení nasypeme na vánočku mandle a při dopékání ji celou zakryjeme alobalem, aby se nepřipalovala.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv článků